Rode pap, uit Almería

Een oeroud recept, van origine uit Almería, dat zowel in de bergen als aan de kust gegeten werd.

Ingrediënten: 2 gedroogde rode paprika's, 1 ui, 3 tomaten, olijfolie, water, chorizo, 1 kg bloem, 6 tenen knoflook, zout.

Bereidingswijze:
Doe de olie in een koekenpan en bak daarin de paprika's. Meng ze daarna met een vijzel samen met de knoflook en wat zout.

Snij de ui fijn en fruit in dezelfde koekenpan. Voeg de tomaten, gepeld en ook fijngesneden, eraan toe en laat op een lager vuur koken totdat een homgeen mengsel ontstaat. Doe bij het mengsel uit de vijzel in een grotere pan, bedek alles met 2 liter water en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken en breng op smaak met zout. Zet apart.

Doe nu 2 liter water met zout in een pan. Zodra het warm is -en nog niet kookt- doe er beetje bij beetje bloem en roer het goed door met een houten lepel totdat het begint te stollen. Laat het zo dik worden als de vulling voor kroketten -niet te droog en niet te vochtig. Zet apart.

Doe nu de witte bloem-saus in diepe borden. Schenk daar het paprikamengsel overheen en serveer, eventueel met een gebakken chorizo -of 'longaniza' of -voor wie het liever met vis heeft- met sardines en kokkels (zie foto boven).