Andalusisch suddervlees in tomatensaus

'Carne con tomate' is een typisch Andalusisch gerecht. Het kan op verschillende manieren bereid worden. Hieronder het meest gebruikelijke.

Ingrediënten: anderhalf kilo stoofrund- of  varkensvlees, 3 teentjes knoflook, 2 uien, 1 rode paprika, 1 groene paprika, half kilo gezeefde tomaten, 2 laurierblaadjes, half glas water, half glas droge witte sherry (of Montilla), olijfolie, suiker, zout, zwarte peper, en oregano of tijm

Bereidingswijze:
Verhit olijfolie in een pan en fruit daarin de fijngesneden knoflook, ui en rode en groene paprika. Laat goed gaar worden en hou het mengsel apart. Voeg de tomaten erbij en maak er met een staafmixer een gladde saus van.

Doe nu in dezelfde pan het vlees, dat eerst in stukjes werd gesneden. Laat het aan alle kanten goed bruin worden en doe de wijn erbij. Als de alcohol is verdampt, schenk er het water bij en voeg de laurierblaadjes toe. Laat zo gedurende minstens een half uur a 40 minuten op een laag vuurtje sudderen.

Voeg wanneer het vlees gaar is het tomatenmengsel toe, met wat tijm en/of oregano, suiker, zout en peper. Breng weer aan de kook en laat nog een tijdje doorsudderen. Voeg eventueel wat water bij als de saus te dik wordt of dreigt aan te branden.

Serveer met brood en/of gebakken aardappelen.