Amandelsoep

Ingrediënten: 2 sneetjes brood, 80 g amandelen, 100 g fijngesneden serranoham, 1 tomaat, 1 middelgrote ui, 4 teentjes knoflook, 1 ei, olijfolie extra vergine.

Bereidingswijze: 
Snij het brood in blokjes en bak ze in een koekenpan met wat olie krokant. Leg ze apart en fruit nu in dezelfde olie de fijngesneden knoflook en amandelen totdat ze bruin worden. Doe deze in een vijzel en stamp tot een deeg. Bewaar enkele amandelen voor het laatst.

Kook ondertussen een ei.

Verwijder de olie uit de pan en fruit de ui en de tomaat in stukjes gesneden. Voeg zodra de tomaat zacht wordt de serranoham in kleine stukjes gesneden eraan toe. Laat zo enkele minuten stoven.

Doe het eerder verkregen amandeldeeg en het tomaten-uienmengsel in een pan met water en breng dat aan de kook. Laat zo zacht doorkoken totdat alles goed met elkaar vermengd wordt. Zo nu en dan roeren.

Voeg er vervolgens zout naar smaak aan toe. Verdeel de soep over verschillende borden of kommen, snij het ei in stukjes en doe die er bij, samen met het gebakken brood en de bewaarde amandelen. Schenk er tot slot een scheutje rauwe olijfolie bij.

Heet serveren.