Nerja, het ideale vakantieoord voor alle jaargetijden

Nerja, in de Spaanse provincie Málaga, was ooit een klein visssersdorpje. Maar vanwege haar aangename klimaat -ook in de winter wanneer de in het noorden liggende bergen de kou uit de Andalusische binnenlanden weert- is het intussen een bloeiend vakantieoord dat desondanks zijn oorspronkelijke karakter en charme voor een groot deel intact heeft weten te houden.

Nerja heeft een prachtige ligging op een rotsplateau boven de zee waaronder zich een groot aantal stranden hebben gevormd met ieder een eigen karakter. Omdat het stadje als toeristisch bolwerk later tot ontwikkeling is gekomen dan de kuststeden ten westen van Málaga is er relatief weinig hoogbouw.

Geschiedenis
Nerja is vooral bekend vanwege haar druipsteengrotten en het zg. 'Balcón de Europa'. In de >>grotten, waar de meest grillige vormen van druipgesteente onstaan zijn, zijn archeologische vondsten gedaan uit de Steentijd. Er zijn ook muurschilderingen van zo'n 20.000 jaar oud. Ze werden in de vijftiger jaren ontdekt en hebben het stadje in één klap op de wereldkaart gezet.

Deze ondergrondse grot werd ongeveer 5 miljoen jaar geleden gevormd door aardverschuivingen, die het water dwongen om nieuwe wegen te vinden. Zo werden gigantische stalactieten en stalagmieten gevormd. Daarbij zijn er resten van skeletten en stenen werktuigen gevonden, die aangeven dat ze al rond 25.000 v. C. bewoond werden. Op de wanden voor de grot zijn rotsschilderingen uit het Paleolithicum ontdekt. In de periodes dat er geen mensen woonden moet de grot bewoond zijn geweest door hyena's. Ook zijn er botten van andere dieren, schelpen en visgraten gevonden. Overigens is er pas een tekening ontdekt in het niet-openbare deel van de grotten, waarvan men vermoedt dat deze door een Neanderthaler werd genaakt en dus één van de oudst bekende tekeningen ter wereld kan zijn.

In de Romeinse tijd werd de stad Detunda genoemd. Uit die periode hebben archeologen oude Romeinse munten en aardewerk opgegraven. In de buurt zijn ook overblijfselen van een Romeinse weg en een begraafplaats. De Romeinen werden opgevolgd door de Moren, die de stad tot de 15de eeuw bewoonden. In 1509 werd er een kasteel gebouwd op de klif, waar zich nu het 'Balcón de Europa' bevindt.

Balcón de Europa
Het 'Balcón de Europa' is tegenwoordig een promenade, die zijn naam te danken heeft aan koning Alfonso XIII. Het ligt op een 23 meter hoge klif boven de zee. Oorspronkelijk werd het al in 1487 gebouwd met een kasteel erop. Daarna werd het meerdere malen gerestaureerd en in 1812 werd het kasteel afgebroken toen de Fransen Spanje bezetten. Tegenwoordig heeft het vmeer weg van de Ramblas van Barcelona, met al zijn portretschilders, muzikanten en andere artiesten die de bezoekers vermaken.

Het oude centrum van Nerja is een reeks van pictoreske witgekalkte huizen langs smalle straatjes. Kleine winkels verkopen er sieraden, ceramiek, kunstnijverheden of typische producten uit de omgeving. Ook stikt het er van de bars, waar bij een drankje een 'tapa', een authentieke Spaanse hapje, geserveerd wordt. Bekende tapas zijn 'cazón en adobo' (>>gemarineerde hondshaai), 'tortillitas de bacalao' (kabeljauwkoekjes), ''boquerones fritos' (gefrituurde ansjovissen), 'patatas bravas' (>>aardappels in pittige saus), 'champiñones al ajillo (>>knoflookchampignons) en 'tortilla' (>>Spaanse omelet). ’s Avonds treden vaak muzikanten in de bars op.

Op het 'Plaza Tutti Frutti' en in de 'Calle Antonia Million', vlakbij dit plein, zijn verschillende bars, discotheken, café's en andere uitgaansgelegenheden te vinden. In de zomermaanden zijn alle clubs en discotheken zeven dagen per week tot in de late uurtjes geopend.

Bezienswaardigheden:
- Het Balcón de Europa, in het centrum van Nerja. Vanaf deze plek is een panoramisch uitzicht over de baaien en stranden van de stad. Aan de zijkanten staan twee oude kanonnen, overblijfselen van het verdedigingsfort, dat in 1812 werd afgebroken uit angst dat het in handen van Napoleon zou vallen. Er staat een standbeeld van koning Alfonso XII.
- Iglesia de El Salvador, een 17de eeuwse kerk in barokke mudéjar stijl, naast het 'Balcón de Europa'. Het werd voltooid in 1697. Na de aankoop van de naastgelegen huizen in 1776 werd de kerk uitgebreid. Het is voorzien van een vierzijdige klokkentoren, die gebouwd werd in 1724 en later hervormd. Het interieur is versierd met Granadijnse fresco's uit de 18de eeuw. Aan de voorkant van de kerk zijn twee grote tegels, waarin de geschiedenis van de kerk wordt weergegeven.
- De Grotten van Nerja strekken zich bijna 5 kilometer uit en behoren tot de belangrijkste toeristische attracties van Andalusië. De grotten zijn verdeeld in twee grote delen, 'Nerja I' en 'Nerja II'. 'Nerja I' is open voor het publiek, met een relatief gemakkelijke toegang via een trap en betonnen paden. 'Nerja II', gesloten voor het publiek, bestaat uit een bovenste galerij, ontdekt in 1960, en een nieuwe gallerij, ontdekt in 1969 ontdekt. Ze werden ontdekt op 12 januari 1959.
- Puente del Aguila (brug van de adelaar), een 19e-eeuws aquaduct, vergelijkbaar met zoals de Romeinen ze bouwden (bv. >>het aquaduct van Segovia). Het werd ontworpen om het water naar het nabijgelegen dorpje Maro te leiden, een van de oudste nederzettingen in de omgeving, waar een rietsuikerdistelerij was (heden in ongebruik).
- Het historisch museum van Nerja, dat sinds 2012 archeologische vondsten uit de grotten tentoonstelt.
- De markt van Nerja, op dinsdagochtend van 10:00 tot 14:00 uur in het nieuwe deel van Nerja 'Almijarra'. Op zondagochtend is er ook een rommelmarkt.

De omgeving van Nerja
Aan de ene kant wordt Nerja omsloten door landbouwgebied en aan de andere kant door een bergachtig natuurgebied, richting Cerro Gordo, met prachtige uitzichtspunten en stranden. Zo heb je het natuurgebied 'Los Acantilados' bij de grotten van Nerja. Na wandeling van zo'n 5 km route door de bergen kan hier gepicknikt worden op een speciaal daarvoor bestemde plek, 'El Pinarillo'. Barbecuen is er alleen toegestaan tussen oktober en juni.

De natuur rond Nerja is zeer geschikt voor allerlei activiteiten, als paardrijden, mountainbike, duiken, kanoen, wandelen en vissen.  Langs de bedding van de rivier Chillar bevindt zich een een waterval met een natuurlijk waterbassin, 'Vado de los Patos', waar gezwommen kan worden.

In de omgeving zijn ook een aantal oude Andalusische dorpjes te vinden, waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Een suthentiek dorpje als Cómpeta is de moeite van een bezoek meer dan waard, en bevindt zich op minder dan een half uur rijden. Dichterbij, op slechts 7 kilometer, ligt het prachtige dorpje >>Frigiliana met haar typische witte huizen en vernuftig waterafvoersysteem, die nog stamt uit de tijd van Moorse overheersing. Langs de bedding van de rivier Chillar kan hier ook gemakkelijk naar toe gewandeld worden. .

Voor de echte natuurliefhebber zijn de naburige Sierras de Tejeda, Almijara en Alhama een aanrader voor een bezoek.

Stranden
Ten oosten van de stad liggen enkele kleine beschutte stranden en inhammen, van elkaar gescheiden door kliffen en andere rotspartijen. Er zijn dertien stranden met een totale lengte van zestien kilometer, met namen als 'Chucho', La Torrecilla', 'El Salón', 'La Caletilla', ' Calahonda', ''El Chorrillo', 'Carabeo', 'Carabeillo', 'El Playazo', 'Burriana'...

Hiervan behoort het het laatstgenoemde misschien wel tot de mooiste stranden van Spanje. 'Playa Burriana' is een breed strand ten oosten van de stad, met vissersbootjes en een boulevard. Het kan te voet worden bereikt via een steil looppad dat langs de 'Parador' loopt -een 'Parador' is een hotel dat wordt gerund door de Spaanse overheid. Op dit strand zijn allerlei recreatiemogelijkheden. Ook voor gastronomie is er alle tijd en ruimte: in de middag worden er grote pannen paella bereid en sardientjes geroosterd boven houtskoolvuur.

Ten westen van Nerja ligt het 'El Playazo', een lang uitgestrekt rustig strand met enkele 'chiringuitos', eenvoudige eettentjes aan het strand. Verder zijn er enkele 'calas', kleine stranden tussen rotsen en kliffen: 'Barranco de Maro', 'la Caleta', 'el acantilado de Maro', 'la Torre de Maro', 'el Molino de papel', 'las Alberquillas', 'El Pino', 'El Cañuelo'. Meestal zijn ze daarom tevens moeilijker te bereiken. Maar voor wie van imtimiteit en rust houdt is geen moeite te veel.