Júzcar, het eerste smurfendorp ter wereld

Vóór 2011 was Júzcar een typisch Andalusisch bergdorpje met witte huisjes. Maar weinig mensen wisten van het bestaan ervan af, en het werd amper bezocht. Totdat die witte huisjes in de lente van dat jaar blauw werden geschilderd voor de wereldpremière van de 3D-smurfenfilm, 'The Smurfs'.

Met iets meer dan 200 inwoners, ligt Júzcar in de Serranía de Ronda (provincie Málaga), op ongeveer 22 kilometer van >>Ronda. Het was één van de vele Andalusische dorpjes met een moriskenverleden, waar de laatste vijftig jaar een continue leegloop was omdat er nauwelijks nog werk was voor alle bewoners.

Eerste smurfendorp van de wereld
Op 16 juni 2011 kwam hier abrupt verandering in toen de directeur van Sony España het dorpje officiëel uitriep tot 'el Primer Pueblo Pitufo del Mundo' (het eerste smurfendorp ter wereld). Hoewel het de bedoeling was om na enkele maanden het dorp opnieuw wit te verven besloten de inwoners uiteindelijk om het toch maar zo te laten. Dat had vooral te maken met de overweldigende media-aandacht, met als resultaat een enorme toeloop van toeristen, die al gauw rond de 50.000 per jaar zou zijn.

Een gevolg was dat er overal in het dorp smurfen in alle soorten en maten te vinden zouden zijn. Op het dorpsplein verschenen bovendien allerlei kraampjes met smurfenartikelen, die door bezoekers gekocht konden worden. In augustus 2017 kwam daar echter plotseling verandering in toen de erfgenamen van de schepper van de Smurfen, de Belgische striptekenaar Pierre Culliford (1928-1992), oftewel Peyo, hun ateursrechten kwamen opeisen. Wat rest is alleen nog een dorp, dat blauw is geschilderd, maar zich niet meer officiëel Smurfendorp mag noemen.