De Andalusische keuken, één en al eenvoud

De traditionele keuken van Andalusié heeft in principe maar een handvol ingrediënten nodig. Kijk maar naar de 'gazpacho' of de 'salmorejo', allebei koude soepen met tomaten als basis, naar smaak gebracht met wat knoflook en olijfolie.

Tomaten komen dan ook in veel Andalusische gerechten voor, net als paprika's, knoflook, ui, olijven en citrusvruchten. Daar wordt dan vlees en/of vis, misschien ook nog wat sherry, aan toegevoegd en je hebt al gauw iets wat elke tong streelt. Een goed voorbeeld is de 'rabo de toro' (gestoofde ossenstaart), een specialiteit uit Córdoba, of de Alboronia, uit Jaén.

Andalusië is daarnaast de streek van de 'fritos', de gefrituurde gerechten als 'Pescaíto frito', een gerecht van gevariëerde gefrituurde vis, 'puntillas', gefrituurde baby-inktvisjes, en 'berenjenas fritas', gefrituurde aubergines.Deze vissen worden simpelweg in meel gedoopt en in gloeiend hete olijfolie gebakken. Dat is dan ook de magische formule, die de Andalusiërs uit hun Moorse verleden hebben overgehouden, om hun fritures zo min mogelijk vet te eten.

Probeer eens de volgende Andalusische recepten:
- Knoflooksoep met gegrilde sardines
- Garnalenkoekjes
- Tomatensoep met pepermunt 
- Pringá (Andalusische stoofpot)
- Gazpacho
- Amandelsoep
- Sopa Perota 
- Alboronia 
- Oesterzwammen met serranoham 
- Gefrituurde aubergines met salmorejo
- Gefrituurde aubergines met rietsuikerstroop
- Slakken op Andalusische wijze