Flamenco eieren

Een traditioneel andalusisch gerecht, voor het eerst beschreven door Dionisio Pérez de Ayala (Grazalema 1872-1935) in het receptenboek 'Guía del Buen Comer Español' uit 1929.

Ingrediënten: 4 eieren, 75 gram chorizo, Serranoham 1 grote ui, 1 grote rode paprika, 1 groene paprika, 4 gekookte aardappelen, 80 gram gekookte doperwten, 3 teentjes knoflook, 1 Spaanse peper, 6 tomaten, 2 eetlepels olijfolie, zout

Bereidingswijze:
Warm de oven voor op 200 graden.

Snij de ui en de spaanse peper fijn en hak de knoflook. Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui en knoflook zonder zdat ze echt bruin worden.

Snij ook de tomaten, aardappelen, paprikas en Spaanse peper in kleine stukjes, voeg deze toe en bak nog 5 minuten. Snij de chorizo en de Serranoham in blokjes en doe ook deze erbij, samen met de doperwten. Laat alles goed roerend doorsudderen.

Schep vervolgens het mengsel in een ondiepe ovenvaste schaal, of in 4 kleine individuele schaaltjes, liefst van aardewerk. Maak met een houten lepel kuiltjes voor de eieren. Breek die erin en bestrooi alles met zout en evt. wat gehakte peterselie.

De ovenschaal 10 tot 15 minuten in de oven zetten totdat het eiwit zijn kleur heeft gekregen.

Uit: >>Spanje recepten blog